For nogen er det næsten blevet en nødvendighed at stoppe med at ryge, efter at rygeforbuddet er trådt i kraft. Uanset motivet for rygestoppet, så er der mange myter om hvor mange abstinenser man vil få og hvor svært det vil være. I denne artikel beretter Jens Kr Jakobsen om hans syn på rygestop og forklarer hvordan hypnose kan være et effektivt redskab til at gøre processen nemmere.

Jens Kr Jakobsen

Jens Kr Jakobsen er NGH certificeret hypnotisør og hypnoterapeuet med egen klinik i Salling. Jens Kr Jakobsen er desuden certificeret NLP practitioner og tilbyder i den forbindelse coaching.

Kontakt forfatteren:
Hjemmeside: www.salling-hypnoseklinik.dk
Hjemmeside: www.skivecoaching.dk
Email: jenskr@jakobsen.mail.dk

Mange mennesker enten vælger eller føler sig presset til at kvitte smøgerne i disse tider vi lever i.
Forbud mod at ryge på offentlige steder, og måske også mere og mere kendskab til tobakkens skadelige virkning, og sygdomme relateret til tobaksrygning, gør at flere og flere ønsker at stoppe med tobaksrygning.

Der findes på markedet et utal af hjælpemidler til rygestop. I nogle tilfælde tilbyder man det stof som man i forvejen er afhængig af, bare i en anden form som ved eks. vis nikotintyggegummi, plaster, inhalator og sugetabletter, og ved helt andre metoder fjerner man helt trangen til at ryge.

Uden at komme nærmere ind på hvilken metode der er den mest effektive, vil jeg nu beskrive hvad du kan forvente dig af rygestop igennem hypnose.

For det første er mysteriet omkring rygestop individuelt, men dog med en gylden regel som er fælles for alle metoder til at stoppe, nemlig at man virkelig skal ville rygestoppet, uden at det bare er ord der kommer frem af ens mund, men det at ville, så selv underbevidstheden er klar over at det er et ønske der er reelt. Men hvordan ved man så om man er fuldt motiveret og klar?

Det ved man ofte heller ikke for der er faktisk mennesker der har kørt over 100 kilometer og brugt over 3 timer af deres levetid på at gå til hypnose for rygestop, og allerede på vejen hjem fra hypnosen tændt en cigaret, for at bare at kunne konstatere: Ja det tænkte jeg nok, det hjalp ikke!

Eller hvor man regner med at hypnosen kan nulstille en helt tilbage til før man ikke røg, til dengang man ikke vidste hvad nikotin afhængighed var, og at man efter hypnosen aldrig vil tænke på tobaksrygning. Men sådan er det ikke, for du vil tænke på tobaksrygning mange gange efter hypnosen og i lang tid frem, men det der er vigtigt, er hvad du tænker om tobaksrygning, og det er her hypnose er utrolig effektiv til at lære din underbevidsthed at du er ikkeryger, og at de tanker du får omkring rygning er støttende for dig til at forblive ikkeryger. At det fra din underbevidsthed er godkendt som et projekt, en øvelse, det at være ikkeryger, og det at kunne fokusere 100 % på de lyse sider for dig selv ved at være og forblive ikkeryger. Oplev det som en livsstil, en læring og en øvelse som slet ikke er ubehagelig. Og pludselig en dag toner denne læring og livsstil ud og bliver helt ubevidst, den sætter sig nærmest som en attitude for nu er du pludselig ubevidst røgfri.

Så hypnosen er i høj grad med til at påvirke dig mentalt, således at du har adgang til de ressourcer der er nødvendigt, for at et rygestop skal være så let som muligt.

Prøv at spørge  personer som er stoppet for flere år siden med at ryge om det var svært. De vil svare at det var det ikke, eller de ikke kan huske det. Men hvem ville ikke kunne huske det hvis det var en lidelse?

Oftest er det personer for hvem det ikke er lykkedes at stoppe endnu, at der kommer fortællinger om bekendte som stoppede med at ryge i et år, og hvor vedkommende nu begyndte igen, og ikke mindst at den første cigaret efter rygestoppet var mindst lige så dejlig og god som den sidste inden rygestoppet.

Prøv at tænk på betydningen af denne oplysning, hvis din hjerne og underbevidsthed sluger oplysningen råt, og hvis du lige var stoppet med at ryge, hvad betydning ville det kunne få?

Det ville være en enorm viljestyrke der skulle aktiveres for ikke at dit rygestop skulle mislykkedes.

Her er hypnosen det unikke værktøj til at bearbejde din underbevidsthed og fodre den med de ting som gør dig i stand til at tænke de tanker om rygestop som er helt nødvendig for at det bliver let for dig, på helt samme måde som tusinde andre der er stoppet uden at føle det var svært.

Lad mig give et eksempel på det modsatte: Du hører fra alle og enhver at det er svært at stoppe med at ryge, og har for længst ubevidst godtaget denne ide, du tror måske også at når du prøvet at komme ud af din nikotinverden, så vil der komme voldsomme abstinenser og du får masser af ubehag. Samtidig frygter du også hvordan du skal overleve de situationer som du plejer at forbinde med hygge og rygning, eller for den sags skyld hvor du fejlagtig venter på en bestemt dag ,uge, eller måned hvor du pludselige bliver nulstillet og ikke mere tænker på tobak.

Når andre mennesker fortæller dig at du helt sikkert nok skal begynde at ryge igen, eller at du ikke ryger så meget at det er skadeligt, ja så opdager du at du skal bruge mere og mere viljestyrke for til sidst at opdage at du befinder dig i en tilstand hvor du kun kan fokusere på alt det du tror du går glip af, og det uundgåelige er lige om hjørnet…..du vil bare ryge igen, og du har oplevet det hele som svært.

Forstå det på den måde som de fleste rygere kender, at når vi stopper med at ryge så vil vi egentlig gerne ryge, og når vi ryger så vil vi gerne stoppe, uden at tage hensyn til fordele og ulemper.

Betragt det som om du indeholder to ulve. En ulv der vil ryge, koste hvad det vil både helbred, penge, og den anden ulv som ikke vil ryge, men bare vil stoppe, tænke på helbredet, ja vil nyde alle fordelene ved at være røgfri.

Hvilken ulv tror du der vil overleve i dig?

Det vil den ulv som du fodrer mest og rigtigst.

Og lige netop det at fodre, og selve fodret som du fodrer ulven med, det er jo det der foregår i hypnosen. Det at vælge hvad du vil tro på, det at afgøre hvordan og hvad du vil tænke, det at din underbevidsthed hele tiden vælger ressourcestærke og motiverende tanker, således at enhver hæmmende tanke vil ha svært ved at tage ophold i dit bevidste sind i ret lang tid af gangen.

Hypnose er utrolig effektivt til rygestop, uden at det behøvet at være svært.

Men lad mig slutte med at sige.

 ”Om du vælger at tro du kan”

                ”eller du vælger at tro du ikke kan”

                                   Ja, så får du sikkert ret.

Ps.
Rent faktisk er der ikke nogen fysiske abstinenser ved rygestop der er særlige mærkbare.
Det er mentalt og i tankerne du skaber succes eller fiasko.